Sosyal Diyalog Deneme

Esnaf İçin Yeni Bir Yol: E-Ticaret

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği, Ankara Kalkınma Ajansı tarafından hibelendirilen “Esnaf ve Sanatkarlar için E-Ticaret ve Ürün Fotoğrafçılığı Eğitimleri” adlı projesini tamamladı.

Projemizin uzun vadedeki öngörülen etkileri:

• Esnaf ve sanatkarların dönüşüm yaratacak teknolojileri edinerek elektronik ticaret dahil olmalarının sağlanması
  • Almış oldukları ürün fotoğrafçılığı eğitimi ile ürünleri pazarlamada avantajlı hale gelmeleri sağlanması
  • Ata yadigarı el sanatlarının yaşatılması ve hakkettiği pazarlara erişiminin sağlanması
  • Ankara’ da bulunan esnaf ve sanatkarlardan başlayarak teknoloji girişimciliği ve buna ilişkin faaliyetlerin ticarileştirilmesi ile ticari hayatın önemli bir kısmını oluşturan birey ve aileleri ile sosyal çevrelerinin korunması olarak belirtilebilir.

Bunların yanı sıra ticari hayat içerisinde yer alan esnaf ve sanatkarların çalışmalarına sadece ticari faaliyet olarak bakılmaması esnaf ve sanatkarların güçlenmesi ve ayakta kalması, ticarette olduğu kadar diğer alanlardaki de gözetilerek güçlendirilmesi Türkiye’ nin 2023 hedeflerinde katkı sunacaktır.

6 Mart 2021 tarihinde başlayan ve 4 Nisan 2021 tarihinde sona eren online derslere yaklaşık 100 esnaf katılım gösterdi. Ankara’ nın tüm ilçeleri ve şehir dışından Esder şubelerinin yer aldığı online eğitimlerini Fark Danışmanlık yürüttü. İlk 5 ders, Çağatay Çetin tarafından verildi. Çetin, E-ticarete Giris Pazaryerlerinde Magaza Açılısı, Pazaryerlerinde Ürün Yükleme, E ticarette ve e-ihracatta gümrük ve lojistik ile ilgili sorunlar, E-İhracat sisteminin kurulması konularında eğitim verdi. 21 Mart 2021 tarihindeki 6. Dersimizi Mübarek YÜCEEL E-ticaret Sitesinin Kurulumu konusunda verdi. 7. dersimizde Mehmet Akif Güldalı Muhasebe Süreçleri hakkında bilgi verdi. 8. Dersimizde Halil ŞİMŞEK Devlet Teşvikleri ve Hibe Yardımları konulu sunum gerçekleştirdi.  9. ve 10. Derslerde Hasan Basri ÖZDEMİR ürün fotoğrafçılığı eğitimini gerçekleştirdi. Her ders bitiminde katılımcılarla soru-cevap oturumu yapılarak merak edilenler üzerine detaylı bilgilendirmeler yapıldı. Eğitimcilerimiz hazırlanan sunumları katılımcılarla da paylaşarak konuya daha fazla hakim olmaları sağlandı.

Online derslerimizin bitiminde Ankara’ daki 10 esnafımıza uygulamalı ürün fotoğrafçılığı eğitimi verildi. Bu kapsamda üretim ya da satış aşamasında yapılan ürünler için iş yerlerinde ürünlerinin fotoğraflanmasının yapılması için her bir esnafa 4 saat pratik çalışma yapılmıştır.