Okumak İyileştirir

OKUMAK İYİLEŞTİRİR

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen Okumak İyileştirir adlı proje, okumanın iyileştirici gücü ve mültecileri anlamak temalarına dayanmaktadır. İlk kez Türkiye’ ye gelen Makedonya ve Kosova' dan toplam 22 öğrenci farklı kültürleri tanıyarak yeni bakış açıları kazandılar. Kitap okumanın önemi konusunda teşviklendiler ve mülteciler ile ilgili uygulanan politikaları öğrenerek bu konuda farkındalık kazandılar. 1 hafta boyunca sosyal ve dilsel etkinlikler yapılarak 3 farklı ülkenin kültürel etkileşimi sağlanmış oldu. Farklı dillerde selamlaşma ritüellerini canlandıran katılımcıların, hem grup içi iletişim güçlendi hem de dilsel yetenekleri gelişti. Kültür gecelerinde ülkelerin yemekleri, müzikleri, turistik bölgeleri ve gelenekleri tanıtıldı. Her grup kendi ülkesinin sunumunu yaparak kendi kültürlerini aktarma fırsatı buldu. Proje kapsamında; Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi İlir Dugolli ziyaret edildi. İNFAK ve Türkiye Yazarlar Birliği ziyaret edilerek Türkiye’ deki sivil toplum kuruluşları tanıtıldı. Katılımcılara Erasmus+ programı, biblioterapi ve mülteci politikaları konularında sunumlar yapılarak bilgilendirildi. Farklı ülkelerde uygulanan mülteci politikalarını her grubun temsilcisi aktardı ve bu konuda gençlere yeni bakış açıları kazandırıldı. Katılımcılar proje görünürlüğüne katkı sağlamak ve el becerileri kazanmak için banner tasarımı yapıldı. Projemizle ilgili çizimler yapan katılımcılar işbirliği halinde kendi ülkelerini tanıttılar. Altındağ Belediyesi’ nde gerçekleşen söyleşi etkinliğinde yazar İbrahim Veli ile katılımcılar arasında “Öncülük Önceliktir” adlı kitap incelemesi yapıldı. Ankara’ yı tanıtmak amacıyla, Roma Hamamı Müzesi, Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Altınköy Açık Hava Müzesi, Anıtkabir, Millet Camii ve Hamamönü gibi tarihi mekanlar gezdirildi. Türkiye’ nin en büyük kütüphanesi olan Millet Kütüphanesi gençleri büyüledi ve kitapları inceleme fırsatı buldular. Youthpass sertifikası alan Kosova’ lı ve Makedon gençler projeden pek çok sosyal beceriler kazanarak ülkelerine döndüler