Okumak İyileştirir

OKUMAK İYİLEŞTİRİR

ESDER Göçmenlerin Sorunlarına Gençlerle Çözüm Arıyor!

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER)’nin Türkiye Ulusal Ajans’ın destekleriyle yürüttüğü bir Erasmus Plus Programı Gençlik Değişimi türündeki “Okumak İyileştirir” projesi, gelişim odaklı bir projedir. Bu projede gençler bibliyoterapi ile göçmenlerin sorunlarına dikkat çekeceklerdir. Makedonya, Kosova, Almanya ve Türkiye’den projeye katılan 35 genç Ankara’da bir araya gelecekler ve kültürel aktarım yöntemiyle kültürlerarası farklılıkları zenginliklere çevireceklerdir.

Projenin ana amacı ise; göçmenlerin geldikleri topluma uyum sağlayarak yaklaşımların yürütülmesi, sosyal politikaların geliştirilmesi, psikoloji, sosyoloji, eğitim gibi çeşitli alanlarda olumsuz durumların olumluya çevrilerek çözülmesidir.

Projenin uzun ve kısa vadedeki hedefleri arasında; problem çözerken sosyal çevreden destek alma, olumlu benlik algısı geliştirme, güven geliştirme, geleceğe dair hedeflerin belirginleşmesini sağlama, iletişime engel olan durumların farkına varma, bireyin güçlü özelliklerinin farkına varması, farklı kültürlere sahip bireylerin birbirlerine uyması, birçok kültür içerisinde farkındalık kazanmaları vardır.

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, “Bireylerin kendilerini geliştirmeleri için yapacakları en iyi şey kitap okumaktır. Kitap okuyarak bireylerin farklı kültürleri, farklı hayatları, farklı bakış açıları ve daha birçok çeşitlilikleri bularak bunlardan istifade edilmesi kısa yoldan birçok şey elde edilebilir. Kitap okumak dinç kalmaktır. Yine buna bağlı olarak göçmenlerin yaşadıkları zorluklar bu projemizde asıl konu olup bunları çözmek asıl amacımızdır.” demiştir.