Aktif Yaşlılık

AKTİF YAŞLILIK

ESDER 65 YAŞ ÜSTÜ TECRÜBELİ ESNAFLARI VE 18-30 YAŞ ARASI GENÇLERİ BİR ARAYA GETİRDİ

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği’nin (ESDER) düzenlemiş olduğu, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteklediği “Aktif Yaşlılık Hareketi” projesiyle 18-30 yaş arası gençleri ve 65 yaş üstü tecrübeli esnafları bir araya geldi.

Projenin ilk toplantısı Ankara da 7-8 Haziran tarihleri arasında gerçekleşti. Bu projeye 7 bölgeden 14 genç katılım sağladı. Toplantı’nın birinci gününde projeye katılan gençler ile Ankara kültür gezisi yapıldı. İkinci gününde ise Gençlik Projeleri sunumuyla toplantı Ulucanlar Cezaevi Müzesi koğuş salonunda başladı. Projenin birinci ayağı; girişimcilik seminerleri, esnaf söyleşileri, ahilik sunumu gibi etkinliklerle gerçekleşirken, gençler de sanat sokağındaki esnaf ve sanatkarlarla röportaj yaparak aktif katılım gösterdi.

NESİLLER ARASI KUŞAK ÇATIŞMASI DEĞİL DENEYİM AKTARIMI

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) bu projesinde “Gençlerin katkısıyla 65 yaş üstü bireylerin sosyal anlamda desteklenmesi, nesiller arası kuşak çatışması yerine deneyim aktarımının gerçekleştirilmesi ve unutulmaya yüz tutmuş sanat ve geleneklerle gençlerin milli değerlere bağlı olması hedeflenmektedir.” Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteklediği bu projeyle “Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş sanat dalları ve esnaflık kültürünün hatırlatılarak yaşatılması amacı da vardır.

ÇIRAK USTA İLİŞKİSİNİ VE ESNAFLIK KÜLTÜRÜ GÜNÜMÜZE TAŞIMAYI HEDEFLİYORUZ

Esnaf ve Sanatkalar Derneği  Genel Başkanı Mahmut Çelikus esnaflık ve sanatkarlık denilince ahilik kavramı üzerinden durulması gerektiğini belirti. Çelikus: “Kuşaklar arası sağlanacak olan bu kaynaşmayla, gençlerin etkileşimi ve dinamikliği yaşlıların tecrübesiyle harmanlanacaktır. Oluşacak olan bu durumla birlikte iki farklı kuşağın bir araya gelerekten muhabbet ve samimiyet ortamı oluşacaktır.” İfadelerini dile getirdi.

Proje kapsamında farklı bölgelerden gençler 2 kez daha Ankara’ da bir araya gelecek ve tiyatro gösterimi, kısa film çekimi, el sanatları eğitimi, esnaflara dijital pazarlama eğitimi gibi faaliyetler yürütülecektir.