Ahilik Ekseninde Göçmenler Tam

ESDER, TÜRKMEN SURİYELİ AİLELERİ AHİLİKLE BULUŞTURUYOR

Son yıllarda yaptığı başarılı projelerle isminden sıkça söz ettiren Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER), yeni bir projeyi daha hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Ankara Kalkınma Ajansı işbirliği ile gerçekleştirilecek proje, iç savaşın gölgesinden kaçarak Türkiye’ye sığınan ve hayatını Ankara’da devam ettirmek zorunda olan Suriyeli Türkmen ve Arap ailelerin rehabilitesini konu alıyor. ’’Ahilik Ekseninde Göçmen ve Suriyeli Mültecilerin Sosyo-Ekonomik Hizmetlere Erişiminin Sağlanması’’ adı verilen proje toplam 9 ay sürecek. Yaşadıkları ağır yaşam koşulları sonrasında yeni bir hayata merhaba diyen ancak bu yeni hayatın getirdiği zorluklarla mücadele kabiliyetine kolay alışamayan göçmen ve Suriyeli mülteci aileler, ESDER tarafından oluşturulan eğitim programlarıyla deyim yerindeyse yeniden doğacaklar.

Projenin işbirliği ortağı Ankara Kalkınma Ajansı’nın merkez binasında gerçekleştirilen imza töreninde, ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, ve Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık sözleşmeyi karşılıklı olarak imzaladılar. ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, imza töreninin ardından proje ile ilgili kısa bir açıklama yaptı.

BU PROJE BİZİM VEFA BORCUMUZ

Çelikus; ’’Böyle bir projeyi ESDER olarak gerçekleştirmekten dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Akıl almaz bir şekilde yurtlarından uzaklaşmak zorunda kalan Suriyeli kardeşlerimize yardım etmek bizim asli vazifemizdi ve bu vazifemizi yerine getiriyoruz. Başka bir ifadeyle geçmişte kader birliği yaptığımız, Osmanlı Devleti sınırları içerisinde birlikte yaşadığımız Suriyeli kardeşlerimize olan vefa borcumuzu ödüyoruz.

Projemizle birlikte; bundan sonraki hayatlarını Türkiye’de geçirmek durumunda olan kardeşlerimize, yaşamlarını en iyi şekilde devam ettirebilmeleri için Türkçe eğitimi, kültürel kaynaşmayı sağlaması için Türk Kültürüne yönelik eğitim çalışmaları, ilmi eğitimler, çocuklara yönelik eğlenceli ve eğlenceli olduğu kadar da eğitici çalışmalar. Yaşadıkları bölgeyi iyi tanıyabilmeleri için çeşitli gezi faaliyetleri, daha önce yurtlarında yapmış oldukları mesleklere yönelik mesleki eğitim çalışmaları, el sanatlarının öğrenilmesine yönelik çalışmalar ve bunlardan çok daha fazla etkinliğimiz gerçekleştirilecek. Yine Esnaf ve Sanatkarlar olarak uzun yıllardır ülkemiz ve birçok Müslüman ülkede uyguladığımız Ahilik Kültürü Etkinlikleri ile bu kardeşlerimizi tanıştırarak, Osmanlı’nın geçmişte uyguladığı kültürel birlikteliğe katkı sağlamış olacağız.

Tekrar ifade etmeliyim ki; ESDER olarak vefa borcumuzu yerine getiriyoruz. İnşallah projemiz sona erdiğinde hedeflediğimiz noktaya gelir ve yüzlerce kardeşimizin gelecekteki yaşamlarına olumlu bir katkı sağlamış oluruz’’ dedi.

ESDER tarafından gerçekleştirilecek proje, 1 Ağustos 2015 tarihi itibari ile başlayacak ve 9 ay sürecek.